Hej där! Jag älskar att förbättra hemsidor med hjälp av statistik. Låter du mig använda cookies för att samla in anonym besöksdata?
Se hantering av personuppgifter för mer information.

Sökmotoroptimering: Enkel guide och checklista

I den här guiden bryter jag ner begreppen och ger dig en användbar checklista för att förbättra din hemsidas placering på Google, även om du inte är någon expert.
Sökmotoroptimering: Enkel guide och checklista

Begreppet sökmotoroptimering (SEO, Search Engine Optimization) kan verka svårt och skrämmande. Men det handlar egentligen bara om att göra din hemsida mer synlig och tillgänglig för de människor som letar efter det du erbjuder. Det finns flera sätt att göra det.

I den här guiden bryter jag ner delarna och ger dig en övergripande checklista för att förbättra din hemsidas synlighet.

Steg 1: Få koll på din hemsidas statistik

Innan vi dyker in i själva optimeringsprocessen är det bra att ha koll på din hemsidas besökstrafik. Detta hjälper dig att förstå vilka delar som fungerar bra och vilka områden som kan förbättras.

För att göra detta kan du använda verktyg som Google Analytics och Google Search Console. Genom att känna till dina besökares beteenden, vilka sidor som är populära och redan får hyfsade placeringar och klick från Google så får du en bra utgångspunkt för din SEO-strategi.

Steg 2: Hitta de rätta sökorden

Tänk på att välja de ord och fraser som folk använder när de letar efter saker som du erbjuder på din hemsida. Dessa är dina sökord. När du väljer dem, fundera över om de verkligen passar med det du har på din webbplats. Tänk också på om folk letar efter information eller vill köpa något när de söker med dessa ord eller fraser.

Kolla om andra stora hemsidor redan kommer högt uppe i sökresultaten på dessa sökord. Ju fler som gör det, desto svårare blir det för dig att synas. Då kan det vara smart att satsa på sökord med lägre konkurrens.

Se även till att dina valda sökord är populära nog, så att folk faktiskt söker efter dem. Ahrefs har ett gratis sökordsverktyg där du kan kolla upp hur många sökningar som görs på olika ord och fraser.

 1. Relevans: Tänk på vilken typ av innehåll som dyker upp när du söker på ett specifikt sökord. Passar ditt innehåll in bland dessa sökresultat?
 2. Sökintention: Försök förstå vad användarna vill uppnå när de söker. Handlar det om att köpa något eller få information?
 3. Konkurrens: Kolla om ditt sökord är dominerat av stora sajter som det är svårt att konkurrera mot.
 4. Sökvolym: Let efter sökord med tillräckligt hög sökvolym där du har en chans att synas.

Steg 3: Strukturera din hemsida

Den här aspekten av SEO handlar om hur din webbplats är utformad och strukturerad för att både användare och sökmotorer enkelt ska förstå innehållet. Fokusera på ett eller några få viktiga sökord per sida och se till att alla viktiga sökord har sina egna dedikerade sidor.

Skapa en tydlig hierarki med sidor och rubriker och använd gärna breadcrumbs/brödsmulor och en sitemap för att hjälpa användarna att navigera.

Kom ihåg att ha en tillräcklig mängd med relevant text på dina sidor för att hjälpa Google att förstå ämnet.
 • Fokusera på få sökord: Koncentrera dig på ett eller några få sökord per sida.
 • Sidhierarki: Skapa en tydlig hierarki för dina sidor.
 • Breadcrumbs: Använd brödsmulor för att visa besökarna var de är på din hemsida.
 • Sitemap: Infoga en sitemap för att hjälpa sökmotorer att indexera din sida.
 • Textmängd: Ha tillräckligt med text på sidorna så att Google förstår ämnet. Tänk på användarupplevelsen.
 • FAQ: Ha gärna en sektion med frågor och svar som Google kan snappa upp. Tänk ut vad din målgrupp brukar undra och vad de skulle kunna söka efter. Inkludera sökord.
 • 404-sida: Om en sida saknas, visa användarna relevant innehåll istället.

Steg 4: Skapa innehåll som syns och engagerar

On-page SEO handlar om att optimera innehållet på din webbplats för att öka dess synlighet i sökmotorerna. När du skapar textinnehåll, se till att det är användbart och värdefullt för dina besökare.

Använd viktiga sökord i rubriker och genomgående i texten, men var försiktig så att det inte känns onaturligt. Listor och interna länkar till andra sidor på din webbplats kan också förbättra din sidas struktur och användarupplevelse.

 • Skriv för besökarna: Skapa värdefullt innehåll som engagerar dina besökare.
 • Rubriker: Använd viktiga sökord i dina rubriker, särskilt den första.
 • Listor: Använd listor för att göra innehållet lättläst och överskådligt.
 • Sökord i början: Placera ditt sökord nära början av en text.
 • Fetmarkera: Markera sökordet med fet stil där det passar.
 • Sökord flera gånger: Använd sökordet flera gånger på sidan, på ett naturligt sätt.
 • Intern länkning: Länka viktiga sökord till andra sidor på din hemsida.
 • Utlänkning: Länka till pålitliga sidor inom din bransch för att öka din trovärdighet.

Steg 5: Öka din trovärdighet på nätet

Off-page SEO handlar om att förbättra din webbplats rykte och auktoritet utanför själva hemsidan. Detta inkluderar att få andra pålitliga webbplatser att länka till din sida, vilket signalerar till sökmotorer att din webbplats är relevant och värdefull.

Positiva recensioner på plattformar som Google Business och delning på sociala medier kan också bidra till att höja din webbplats ranking.

 • Inlänkningar: Få andra respekterade webbplatser att länka till din sida. Det ökar din trovärdighet.
 • Recensioner: Positiva recensioner på tjänster som Google Business kan påverka din position positivt.
 • Sociala medier: Länkar och omnämningar från sociala medier kan också hjälpa till.

Steg 6: Optimera din webbplats bakom kulisserna

Teknisk SEO handlar om att optimera tekniska aspekter av din hemsida för att göra den mer användar- och sökmotorvänlig.

Ett par knep är att använda dina sökord på viktiga platser. Till exempel, när du ger din sida ett namn (sidtitel). Samma sak gäller för metatitlar och metabeskrivningar. Metatitlar är rubriker som syns på Google, och metabeskrivningar är de korta beskrivningarna under rubriken, som kan få folk att vilja klicka på din länk.

Hemsidan bör ha en bra HTML-struktur på alla rubriker och beskrivande texter för bilderna, så att alla förstår vad det handlar om. Att se till att hemsidan laddar snabbt och fungerar bra på mobiler är också viktigt.

 • Sidtitlar och metatitlar: Få in sökord i dem, så tidigt som möjligt. Skriv sammanhängande meningar istället för att rada upp sökord.
 • Metabeskrivning: Ökar chansen att besökare klickar sig in. Ställ en fråga som väcker nyfikenhet. Uppmana besökaren att göra något (call-to-action). Inkludera sidans viktigaste nyckelord så ökar du chanserna för att Google visar metabeskrivningen i sökresultatet. Lista några USP:ar (Unique Selling Points) om det är passande för innehållet.
 • URL:er ska innehålla sökorden och vara korta.
 • Redirects av URL:er som tas bort vid lansering – för att undvika brutna länkar.
 • Rubrikstruktur: Använd H1 till H6-rubriker för en tydlig struktur.
 • HTML-struktur: Använd semantiska HTML-taggar såsom header, footer, section och article på hemsidans olika delar.
 • Alt-texter på bilder. Skriv vad bilden föreställer.
 • Bra filnamn (på exempelvis bilder) är relevanta och innehåller sökord.
 • Mobiloptimering: Se till att din sida fungerar bra på mobila enheter.
 • Optimera hastigheten på hemsidan: Görs på flera olika sätt, bland annat att minimera filstorleken för bilder.

Jag hoppas att den här guiden och checklistan kan hjälpa dig att ta dina första steg mot att förbättra din hemsidas synlighet på sökmotorer. Kom ihåg att SEO är en pågående process, så ta dig tid att övervaka och anpassa dina insatser över tiden för att se positiva resultat!

Skrivet av
Senast uppdaterad:
2023-10-30